Από την κ. Μαντατζή Στέλλα
Υλικά: για το
φύλλο
1 σόδα (σουρωτή)
Μία κουταλιά σούπας λάδι
Μία
κουταλιά σούπας ξύδι
Λίγο αλάτι Αλεύρι όσο πάρει για να είναι η
ζύμη έτοιμη για φύλλο
Υλικά: για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι
1
πράσο
3
κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ξηρό
Μαϊντανός
Δυόσμος
Τα
φύλλα από 3 παντζάρια
4 αυγά Μαργαρίνη
Φρέσκο
βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση: Πρώτα ετοιμάζουμε το φύλλο. Σε ένα μπολ προσθέτουμε και
ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης ανακατεύοντας, ώσπου να φτιάξουμε μια ζύμη
μαλακή έτοιμη για το φύλλο.Αφήνουμε την έτοιμη ζύμη για τα φύλλα μας στην
άκρη. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το
σπανάκι και τα φύλλα από τα παντζάρια και τα βουτάμε μέσα σε βραστό νερό.
Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο τον μαϊντανό και τον
δυόσμο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο το ξερό
κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε στην
κατσαρόλα και το σπανάκι, τα φύλλα από τα παντζάρια τον μαϊντανό και τον δυόσμο,
αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από
τη φωτιά. Σε ένα μπολ βάζουμε τη φέτα σε κομματάκια και τη θρυμματίζουμε με τα
χέρια μας. Σε ένα άλλο χτυπάμε τα αυγά, αλατοπιπερώνουμε και τα προσθέτουμε στη
θρυμματισμένη φέτα. Τα προσθέτουμε όλα στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και
ανακατεύουμε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Σε καθαρό και αλευρωμένο πάγκο
ανοίγουμε τα οκτώ φύλλα για να κάνουμε την πίτα μας. Σε λαδωμένο ταψί
τοποθετούμε 4 φύλλα αφού αλείψουμε το καθένα με το μείγμα της μαργαρίνης με το
βούτυρο , προσθέτουμε τη γέμιση με το σπανάκι στρώνοντας την ομοιόμορφα.
Σκεπάζουμε με τα άλλα 4 φύλλα, αλείφουμε από πάνω με το μαργαρίνη –βούτυρο,
κόβουμε σε κομμάτια ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε από το φούρνο , ραντίζουμε
πάλι με λίγο νερό και τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα.
Υποσημείωση: Αυξομειώνουμε τα
υλικά ανάλογα με τις γευστικές μας προτιμήσεις.
Καλή Επιτυχία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου