Σύλλογοs Αποδήμων Νικοκλειανών Παρ. Τζαβέλλα 13 Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης Τ.Κ. 56431 Email επικοινωνίας:nikokleia.san@gmail.com

23 Απριλίου 2016

ΛΑΖΑΡΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Λαζαρίνες: Ή Λαζαρικά κάλαντα.

Παλιό έθιμο του χωριού μας που συνδέεται με την εκκλησιαστική μας παράδοση ,μια και αναφέρεται στο γεγονός της ανάστασης του Λαζάρου.
Το Σάββατο του Λαζάρου, κορίτσια ντυμένα με τα καλά τους τα ρούχα και φορώντας πέπλο – βέλο στο κεφάλι στολισμένο σε σχήμα στεφάνης με λουλούδια της εποχής όπως βιολέτες (συμπογιές), στο στήθος φόραγαν ανοιχτόχρωμη μεταξωτή εσάρπα σε σχήμα  χιαστό , με  ποδιά κεντημένη  στο  κάτω  μέρος ,γυρνούσαν τα σπίτια του χωριού κρατώντας ένα καλάθι όπου έβαζαν τα αβγά που τους έδιναν οι νοικοκυρές.

Σε κάθε σπίτι, το ζευγάρι των κοριτσιών που κρατούσε στο κάθε χέρι και ένα μαντήλι (παραδοσιακό - υφαντό) στέκονταν αντικριστά και διαγώνια και τραγουδούσαν ένα τραγούδι που να ανταποκρίνεται στη συγκεκριμένη οικογένεια.. Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού οι κοπέλες κουνούσαν σποραδικά τα μαντήλια ενώ ταυτόχρονα άλλαζαν θέση παραμένοντας πάντα απέναντι και διαγώνια.Τα αβγά που συγκέντρωναν, τα έβαφαν την Κόκκινη- Μ. Πέμπτη. Σήμερα το έθιμο αυτό έχει εκλείψει.

Τα τραγούδια  είχαν  μια  μεγάλη  ποικιλία   και οι  κοπέλες  τραγουδούσαν  διαφορετικό  τραγούδι  σε  κάθε  σπίτι  ανάλογα  με  την  οικογενειακή  σύνθεση  και  τις συνθήκες  που υπήρχαν . Έτσι  υπήρχαν  τραγούδια για την  οικογένεια με πολλά χρόνια γάμου και με μεγάλα παιδιά (μεγάλοι σε ηλικία), που ήταν  και το  συνηθέστερο (αρχός  με  την  αρχόντισσα ….)  για  την  οικογένεια που είχε  παιδί  στρατιώτη , κόρη  της  παντρειάς ,παιδί  στα  ξένα  κλπ.

Έχει  γίνει  η  καταγραφή όλων  αυτών  των  τραγουδιών  τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο  του συλλόγου  που  ετοιμάζεται.

Στα  πλαίσια  της  διάσωσης  -  αναβίωσης αυτού  του  εθίμου   θα αναρτηθεί   το  Σάββατο  του Λαζάρου  ,  παρουσίαση  τραγουδιών  από Λαζαρίνες  του  συλλόγου  μας.

  Υπεύθυνη  κειμένου

 Ευφροσύνη   Σαμαρά  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου